Sałatka ogórkowa z koperkiem i chili

Zdjęcie - Sałatka ogórkowa z koperkiem i chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sałatka ogórkowa na zimę z koperkiem i chili aromatyczna, słodko - kwaśna z lekkim posmakiem chili. Polecam


2 kg ogórków gruntowych

1 pęczek szczypiorku

1/2 szklanki cukru

4 ząbki czosnku

5 papryczek chili suszonych lub świeżych

1 szklanka octu


Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek cukier sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Następnego dnia poprzekładać do słoiczków (można do każdego słoiczka jeszcze włożyć po małym kawałku chili) zamknąć i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego


Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy