Sałatka ogórkowa z koperkiem i chili
Sałatka ogórkowa na zimę z koperkiem i chili aromatyczna, słodko - kwaśna z lekkim posmakiem chili. Polecam
2 kg ogórków gruntowych
1 pęczek szczypiorku
1/2 szklanki cukru
4 ząbki czosnku
5 papryczek chili suszonych lub świeżych
1 szklanka octu
Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek cukier sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Następnego dnia poprzekładać do słoiczków (można do każdego słoiczka jeszcze włożyć po małym kawałku chili) zamknąć i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego