Sałatka kalafiorowa z miętą
Ostatni weekend upłynął mi pod znakiem pośpiechu. Nie miałam czasu ani ochoty na gotowanie a jeść coś trzeba było. Dlatego nasze menu stanowiły głównie sałatki i makaron. Dzisiaj prezentuję Wam sałatkę kalafiorową, którą można zrobić w błyskawicznym tempie i bez wyszukanych składników.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 15-20 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na sałatkę:
- 1 kalafior,
- 200 – 240 g (1 puszka) groszku konserwowego,
- 20 dag salami z pieprzem,
- 2 łyżki posiekanej mięty ( nie masz pod ręką mięty, może być natka pietruszki ),
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka cukru.
na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra Virginie,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
- kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy pod przykryciem 8-10 min. w wodzie z dodatkiem soli i cukru,
- w tym czasie: kroimy salami i miętę, płuczemy i osuszamy groszek, przygotowujemy dressing: wszystkie składniki łączymy i mieszamy ( najlepiej potrząsnąć w małym słoiczku),
- ugotowany kalafior odcedzamy i przelewamy zimną wodą i jeszcze raz odcedzamy,
- różyczki kalafiora łączymy z groszkiem i salami, skrapiamy dressingiem i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy miętę.