Sałatka kalafiorowa z miętą

Sałatka kalafiorowa z miętą

Ostatni weekend upłynął mi pod znakiem pośpiechu. Nie miałam czasu ani ochoty na gotowanie a jeść coś trzeba było. Dlatego nasze menu stanowiły głównie sałatki i makaron. Dzisiaj prezentuję Wam sałatkę kalafiorową, którą można zrobić w błyskawicznym tempie i bez wyszukanych składników.

Zdjęcie - Sałatka kalafiorowa z miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  15-20 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

na sałatkę:

  • 1 kalafior,
  • 200 – 240 g (1 puszka) groszku konserwowego,
  • 20 dag salami z pieprzem,
  • 2 łyżki posiekanej mięty ( nie masz pod ręką mięty, może być natka pietruszki ),
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru.

na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra Virginie,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1  łyżka miodu,
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:

  1. kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy pod przykryciem 8-10 min. w wodzie z dodatkiem soli i cukru,
  2. w tym czasie:  kroimy salami i miętę,  płuczemy i osuszamy groszek, przygotowujemy dressing: wszystkie składniki łączymy i mieszamy ( najlepiej potrząsnąć w małym słoiczku),
  3. ugotowany kalafior odcedzamy i przelewamy zimną wodą i jeszcze raz odcedzamy,
  4. różyczki kalafiora łączymy z groszkiem i salami, skrapiamy dressingiem i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy miętę.

Kategorie przepisów