Sajgonki na zimno

Czasami mamy ochotę zjeść coś lekkiego, wiosennego pomimo zimowej aury, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.

Składniki:Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 pałki selera naciowego,
- 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 mała marchewka.

Wykonanie:

Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalewamy trochę wody (ja używam letniej), wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać - przekładamy go na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągamy kładąc na desce - trzeba uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
Przy zawijaniu postępujemy dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy "w kopertę" (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając). Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie. Fajne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzyw, byleby było kolorowo :)

Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Nadziewane muszle - przystawka Sylwester 2019
2

Nadziewane muszle - przystawka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim