Sajgonki na zimno

Czasami mamy ochotę zjeść coś lekkiego, wiosennego pomimo zimowej aury, fajnym pomysłem są sajgonki na zimno, nie są co prawda chrupiące ale nie ociekają tłuszczem i są pełne surowych warzyw.

Składniki:Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- kilka płatów papieru ryżowego (u mnie 6),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 pałki selera naciowego,
- 2-3 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 mała marchewka.

Wykonanie:

Warzywa myjemy, paprykę i sałatę kroimy w paski, marchew obieramy i obieraczką kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w półplastry, selera naciowego delikatnie obieramy z łyka, kroimy na ok 10 cm odcinki i każdy z nich na węższe kawałki.
Przygotowujemy talerz z wyższymi brzegami (musi być większy od papieru ryżowego) oraz deskę. Na talerz nalewamy trochę wody (ja używam letniej), wkładamy do niej 1 arkusz papieru - nie może długo leżeć bo zaczyna się zawijać - przekładamy go na chwilę na drugą stronę i ostrożnie wyciągamy kładąc na desce - trzeba uważać bo lubi się marszczyć i przyklejać do siebie, a jak już się to stanie to ciężko jest go rozkleić.
Przy zawijaniu postępujemy dokładnie tak jak z gołąbkami czy sajgonkami na ciepło, układamy ok 2 cm od brzegu, ze swojej strony sałatę, na niej pozostałe warzywa, odrobinę solimy, nakładamy kawałek papieru na farsz i zawijamy "w kopertę" (czyli teraz boki do środka i rolujemy całość ciasno zawijając). Postępujemy tak do wykorzystania składników.
Sajgonki, możemy ostrym nożem przeciąć po skosie i podać z sosem do sajgonek. Możemy ich użyć jako przystawki na imprezie (pięknie się prezentują), lub zjeść na kolację czy śniadanie. Fajne w nich jest to, że można użyć dowolnych warzyw, byleby było kolorowo :)

Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sajgonki na zimno - Zakręcony wege obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSmacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i pomidorami

Młoda kapusta duszona z kiełba…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety mielone z białą kapustą
2

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Botwinka z mlekiem kokosowym
2

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką
1

Sałatka z plastrami pomarańczy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego

Surówka z sałaty rzymskiej i s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim