Róże Karnawałowe

Jak karnawał to karnawał... ;-) Sądząc po nazwie to właśnie te róże powinny być najpopularniejsze o tej porze roku. Muszę jednak przyznać , że zrobiłam je pierwszy raz w życiu , przy okazji smażenia faworków (robi się je z tego samego ciasta). Może nie wyszły zbyt okazale , ale , jak to się mówi - "pierwsze koty za płoty" ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie cienko rozwałkować , wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jagodzianki
1

Jagodzianki

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Flaki wołowe
1

Flaki wołowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)

Placek drożdżowy ze śliwkami (…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Murzynek mamy Urszulki

Murzynek mamy Urszulki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jagodzianki

Jagodzianki

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Dzień pełen przygód i otwarcie sezonu dyniowego. Dynia kandyzowana

Dzień pełen przygód i otwarcie…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto Salceson

Ciasto Salceson

Beti Beti
kruche babeczki

Pucharek rybny z łososiem

Pucharek rybny z łososiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Dynia z bakłażanem i ciecierzycą

Dynia z bakłażanem i ciecierzy…

figmara figmara
figowe smaki

Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą

Leczo z cukinią, papryką, piec…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Klasyczne czarne kluski z sosem z grzybów  leśnych

Klasyczne czarne kluski z sose…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu