Rostbef z batatami

Rostbef z batatami
rostbef - jeden kotlet bez kości

 

1 batat średni

 

1 pomidor i pół małej cebuli

 

rozmaryn, sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwa z oliwek

 

Batat należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Bataty są pomarańczowe, słodkawe i pieką się dużo szybciej niż ziemniaki. Można je do piekarnika włożyć razem z kotletem, który uprzednio trzeba posmarować odrobiną oliwy, posypać solą i rozmarynem (może być suszony). Jeżeli wolicie ziemniaki, można i ziemniaki upiec z mięsem, ale trzeba je wstawić do piekarnika przed mięsem – jakieś 10 minut wcześniej.

 

Rostbef piecze się w zależności od grubości i tego, jaki ma być - czy wypieczony, średnio dopieczony czy tez krwisty. Ja lubię lekko krwisty i piekę ok. 5 cm grubości kotlet przez jakieś 10 minut w 220 stopniach C.

 

Do tego robię sałatkę. Kroje w kostkę pomidora, siekam drobno cebule i posypuje nią pomidora, posypuje całość sola i polewam odrobina octu balsamicznego.

 

To wszystko. Nic trudnego. Obiad dla jednej osoby gotowy.

 

 

Kategorie przepisów