Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru
Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. .
składniki
1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego
1 szyja lub pałka z indyka
1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści)
1 marchewka
2 spore pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały
por
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
parę ziarenek pieprzu
3 goździki
2-3 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
lubczyk, o ile mamy
liście selera - opcjonalnie
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Podawać z makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego!
składniki
1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego
1 szyja lub pałka z indyka
1200 - 1300 ml wody ( ile się zmieści)
1 marchewka
2 spore pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały
por
cebula
2 - 3 ząbki czosnku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
parę ziarenek pieprzu
3 goździki
2-3 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
lubczyk, o ile mamy
liście selera - opcjonalnie
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Podawać z makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego!