Rosół warzywny na diecie dr E. Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem
Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający rosół z makaronem :) Nie brakowało mi w nim tłuszczu, był wspaniały.
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 2 duże pałki selera naciowego,
- ok 15 cm kawałek pora (może być zielona część),
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 goździki, - 2 liście curry,
- 1 cm imbiru świeżego
- lubczyk suszony lub świeży,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- 1 marchew (na makaron)
- 1 ząbek czosnku.
Wykonanie
Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion z "makaronem", posypać pozostałą zielenizną i zjadać póki gorące.
Smacznego!!!