Roscon de Reyes. Weekendowa Piekarnia #13

Roscon de Reyes. Weekendowa Piekarnia #13

Zdjęcie - Roscon de Reyes. Weekendowa Piekarnia #13 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Roscon de Reyes. Weekendowa Piekarnia #13 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem, pierwszą w Nowym Roku Weekendową Piekarnię poprowadziła Tatter. Wybrała dwa przepisy - pieczoną na święto Trzech Króli hiszpańską drożdżówkę (chyba mogę tak nazwać to ciasto) o nazwie Rascon de Reyes oraz chleb na zakwasie Sunflower Seed Bread. Jako, że święto Trzech Króli jest pojutrze, wybrałam wieniec drożdżowy, zamiast chleba. W tym cieście ukrywa się monetę lub ziarno fasoli, a po upieczeniu, kto ją znajdzie w swoim kawałku, będzie miał szczęście:) Chleb też upiekę, ale w późniejszym terminie. Tym razem nie miałam wszystkich składników. A z powodu przeziębienia, nie chciałam wychodzić z domu, żeby się całkiem nie „rozłożyć”.
Drożdżówka jest pyszna, niezwykle delikatna. Robiłam ją z Krzysiem, który ukrył w cieście monetę, a później, po upieczeniu i polaniu lukrem dekorował kolorowymi kosteczkami ananasa. Monetę znaleźliśmy już w czwartym ukrojonym kawałku. Było dużo radości i śmiechu. No i jeszcze zrobiliśmy koronę dla Trzech Króli!

Roscon de Reyes

450g białej pszennej mąki chlebowej
1/2 łyżeczka soli
20g świeżych drożdży
70ml letniej wody
70ml letniego mleka
75g masła
75g drobnego cukru
2 łyżeczki skorki startej z cytryny
2 łyżeczki skorki startej z pomarańczy
2 jajka
1 łyżka brandy lub koniaku
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

1 czysta mała moneta lub ziarno suszonej fasoli
1 roztrzepane białko do smarowania wierzchu chleba
garść mieszanych suszonych i kandyzowanych owoców i skórek
płatki migdałowe


Duża płaska blacha do pieczenia, wysmarowana tłuszczem.
Wszyscy posiadający foremkę do savarin mogą ja wykorzystać do upieczenia tego chleba.

Do dużej miski należy przesiać make z sola, na środku zrobić ręką dołek. Mleko połączyć z wodą i rozprowadzić w niej drożdże. Miksturę wlać do dołka i wmieszać tyle mąki, aby powstał zaczyn gęstości kwaśnej śmietany. Miskę zakryć folią i zostawić na 20 minut.

W innej misce masło ubić z cukrem, aż masa stanie się miękka i kremowa.

Do miski z mąką i zaczynem dodać skórkę starta z cytrusów, jajka, brandy i wodę z kwiatu pomarańczy. Wszystko dobrze połączyć. Następnie wyrobić dość gładkie ciasto. Dodawać stopniowo masło z cukrem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Miskę dokładnie przykryć folią i zostawić w cieple na 1 1/2 godziny, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto odgazować i raz jeszcze delikatnie zagnieść (najlepiej w serii kilku złożeń) dodając w tym czasie monetę lub fasolkę.

Następnie ciasto rozwałkować w długi pasek 66x13cm, który następnie należy zwinąć wzdłuż długiego boku (jak Swiss roll). Końce rolady połączyć ze sobą tak, aby utworzył się okrągły wieniec. Ułożyć go na przygotowanej blasze złączeniem w dół i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1 1/2godziny.

Piec rozgrzać do 180C. Wierzch wieńca posmarować białkiem i posypać owocami i skorka, delikatnie wciskając je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi i piec 30-35 minut.

Kategorie przepisów