Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką

Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką


Kolejna propozycja na roladki ze zmielonej piersi z kurczaka. Poprzednim razem pokazywałam roladki z serem – klik, dzisiaj przepis na roladki faszerowane porem i marchewką. Ostry por i słodka marchewka razem smakują rewelacyjnie, podduszone na maśle i oliwie dosłownie rozpływają się w ustach!
Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PRZEPIS NA ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE DUSZONYM POREM I MARCHEWKĄ (6 sztuk)

Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
½ bułki
1 mały por
1 marchewka
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Dodatkowo : 1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką : Por i marchew obrać, por pokroić w plastry, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić por z marchewką, oprószyć solą i pieprzem, smażyć co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach podlać 3 łyżkami wody i dusić jeszcze 3 minuty. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w wodzie przez 10 minut. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmielić razem z odciśnięta bułką. Dodać 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 1 jajko. Wymieszać. Masę podzielić na 6 równych części. Zwilżyć dłonie pod wodą, następnie brać masę w dłoń, spłaszczać, na środek nakładać farsz i obiema dłońmi zawijać. Jeśli masa słabo się lepi lub przykleja do rąk, należy je mocniej zwilżyć wodą. Przygotowane roladki obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony.

Kategorie przepisów