Rolada makowa z bitą śmietaną

Rolada makowa z  bitą śmietaną

Zdjęcie - Rolada makowa z  bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada makowa to bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser, który z pewnością posmakuje każdemu kto lubi przyjemne chrupanie maku i delikatność bitej śmietany. To ciasto będzie się również pięknie prezentować na świątecznym stole, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku chwil, także polecam Wam bardzo.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 szkl. cukru
  • 130 g suchego maku
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy obie mąki oraz mak i mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę z piekarnika (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.

Przełożenie:

  • 400 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • słoiczek dżemu porzeczkowego

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Zimną śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.

Rozwijamy roladę, smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie śmietaną i zwijamy. ja dodatkowo wierch rolady posmarowałam cienką warstwą śmietany i posypałam płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.

Zdjęcie - Rolada makowa z  bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada makowa z  bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów