Rolada makowa z bitą śmietaną
Rolada makowa to bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser, który z pewnością posmakuje każdemu kto lubi przyjemne chrupanie maku i delikatność bitej śmietany. To ciasto będzie się również pięknie prezentować na świątecznym stole, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku chwil, także polecam Wam bardzo.
Składniki:
- 5 jajek
- 1/3 szkl. cukru
- 130 g suchego maku
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy obie mąki oraz mak i mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę z piekarnika (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
Przełożenie:
- 400 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- słoiczek dżemu porzeczkowego
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Zimną śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Rozwijamy roladę, smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie śmietaną i zwijamy. ja dodatkowo wierch rolady posmarowałam cienką warstwą śmietany i posypałam płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.