Rolada drożdżowa z białym makiem

Rolada drożdżowa z białym makiem
Zdjęcie - Rolada drożdżowa z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada drożdżowa z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada drożdżowa z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g białego maku
  • 25 g ziaren sezamu
  • 75 g płynnego miodu
  • 50 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 50 g Oleju Oliwier
  • 15 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 25 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie

Mak i sezam zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przecedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce.


Drożdże mieszamy z cukrem i niewielką ilością mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.


Do mąki dodajemy 2 jajka i 1 żółtko, śmietanę, cukier, wiórki zimnego masła, Oliwiera oraz rozczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.


Ostatnie białko ubijamy na sztywno.


Mak mieszamy z rodzynkami i miodem. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia.


Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.

Wykładamy masę makową pozostawiając wolne brzegi. Zawijamy roladę i zaklejamy brzegi.

Roladę owijamy pergaminem pozostawiając 1 - 2 cm wolnej przestrzeni i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.


Roladę pieczemy w pergaminie, w 180 stopniach C przez 45 minut.

Studzimy. Opcjonalnie lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.


Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów