Rolada czekoladowa z kremem i borówkami

Rolada czekoladowa z kremem i borówkami

Rolada czekoladowa z kremem i borówkami to pyszny i efektowny deser, który zrobisz łatwiej, niż myślisz. Miękkie ciasto czekoladowe, delikatny krem i świeże borówki tworzą świetne połączenie smaków. Sprawdzi się na rodzinne spotkania, urodziny czy po prostu do popołudniowej kawy. Jeśli lubisz domowe słodkości – ten przepis na pewno Ci się spodoba!

Zdjęcie - Rolada czekoladowa z kremem i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Rolada czekoladowa z kremem i borówkami

 

Składniki na roladę czekoladową z kremem i borówkami:

Ciasto na biszkopt :

  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem :

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

  • cukier puder
  • 200 g borówki
  • kakao do posypania rolady

 

Jak przygotować roladę czekoladową z kremem i borówkami?

  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie jednocześnie ubijając dodawać po 1 łyżce cukru, następnie dodawać po 1 żółtku.
  • Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach, krótko, tylko do połączenia składników.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. wylać na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie za pomocą szpatułki.
  • Piec w temperaturze 175 stopni przez 10-12 minut (do suchego patyczka).
  • Przygotować czysty kuchenny ręcznik, rozłożyć na blacie, posypać cukrem pudrem. Upieczoną roladę wyciągnąć i przełożyć na ręcznik papierem do góry. Ściągnąć papier do pieczenia a roladę zawinąć w ręcznik i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować krem : w misce umieścić mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder. Zmiksować na wysokich obrotach aż powstanie gęsty krem.
  • Ostudzoną roladę rozwinąć posmarować kremem, posypać borówkami, zawinąć – można zawinąć w papier do pieczenia, końce zwinąć jak w cukierku, żeby rolada była ściśle zawinięta. Schować do lodówki na 2-3 godziny.

Kategorie przepisów