Rolada bezowa

Rolada bezowa

Zdjęcie - Rolada bezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Rolada bezowa to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które pozostają na przykład z przygotowania pączków, czy faworków. Moim zdaniem jest dużo prostsza w przygotowaniu niż popularna Beza Pavlova i mniej czasochłonna - roladę pieczemy ok 20 minut, a nie tak jak bezę prawie 4 godziny.

 

Nie bójcie się jej zwijania, wystarczy przełożyć na ściereczkę i zwijać powoli, wtedy na pewno się nie pokruszy.

To deser dość słodki sam w sobie, ale cukier jest niezbędny, by rolada miała odpowiednią strukturę i w tym przypadku nie można zmniejszać jego ilości. By nie było tak mocno słodko ja do kremu dodaję tylko 2 płaskie łyżki cukru pudru, a Wam proponuję dodać najpierw łyżkę i spróbować czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dosłodzić.

Ja do rolady zawsze dodaję owoce, tak aby przełamać jej słodycz, tym razem padło na mandarynki, ale świetnie smakuje także z malinami, truskawkami czy borówkami.

 

Składniki na roladę bezową:

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany kremówki minimum 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce

 

Jak przygotować roladę bezową?

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na koniec ubijania dodajemy mąkę i ocet i mieszamy. Gotową pianę wykładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy na tyle na ile się da. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (góra - dół) i pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na kilka minut, a następnie odwracamy do góry nogami i ostrożnie odrywamy papier. Ja jeszcze ciepłą wykładam na czysty arkusz papieru i razem z nim zwijam i w tej formie zostawiam do całkowitego ostudzenia.

Zimną kremówkę ubijam razem z mascarpone i cukrem na najwyższych obrotach miksera aż będzie gęsta. Ubitą wykładam na ostudzoną roladę, dodaję owoce i zwijam. Beza najlepsza jest po schłodzeniu w lodówce, zjedzona tego samego dnia, można ją przechowywać dłużej ale traci ona swoją chrupkość.

 

Zdjęcie - Rolada bezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada bezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów