Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami
Bardzo mięciutkie i kruche rogaliki z wisniami, upieczone na ciescie krucho-drożdżowym.
Ciasta takie są doskonałe także do pieczenia rolad, przekładańców i pasztecików.
Ciasto krucho-drożdżowe jest idealne do zastosowania owoców zarówno swieżych jak i przetworzonych.
Rogaliki krucho-drożdżowe są przepysznym i łatwym w wykonaniu deserem na słodką przekąskę lub podwieczorek do herbaty.
Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami:
250 g wisni w syropie lub z kompotu
400 g mąki tortowej
200 g chłodnego masła
7 g drożdży instant lub 25 g drożdży swieżych
3 pełne łyżki kwasnej smietany 18%
2 jajka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki gorącej wody
Jak wykonać rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami?
Drożdże instant wymieszać z mąką, drożdże swieże - pokruszyć i wymieszać ze smietaną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolite i błyszczące.
Przykryć sciereczką i ostawić na 30 minut.
Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubosci 1 cm i wyciąć 16 trójkątów, na każdy ułożyć wisnie.
Zwijać u podstawy. /patrz zdjęcie !/.
Piec w 190'C przez 35 minut lub do zarumienienia.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą.
Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami posmarować lukrem i podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.
Smacznego !