Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

Rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo mięciutkie i kruche rogaliki z wisniami, upieczone na ciescie krucho-drożdżowym.

Ciasta takie są doskonałe także do pieczenia rolad, przekładańców i pasztecików.

Ciasto krucho-drożdżowe jest idealne do zastosowania owoców zarówno swieżych jak i przetworzonych.

Rogaliki krucho-drożdżowe są przepysznym i łatwym w wykonaniu deserem na słodką przekąskę lub podwieczorek do herbaty.

 

Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami:

250 g wisni w syropie lub z kompotu

400 g mąki tortowej

200 g chłodnego masła

7 g drożdży instant lub 25 g drożdży swieżych

3 pełne łyżki kwasnej smietany 18%

2 jajka

1/4 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

skórka starta z 1 cytryny

Składniki na lukier:

200 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1,5 łyżki gorącej wody

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać rogaliki krucho-drożdżowe z wiśniami?

Drożdże instant wymieszać z mąką, drożdże swieże - pokruszyć i wymieszać ze smietaną. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolite i błyszczące.

Przykryć sciereczką i ostawić na 30 minut.

Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubosci 1 cm i wyciąć 16 trójkątów, na każdy ułożyć wisnie.

Zwijać u podstawy. /patrz zdjęcie !/.

Piec w 190'C przez 35 minut lub do zarumienienia.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą.

Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami posmarować lukrem i podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów