Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie
Zapach piekących się rogalików drożdżowych z jabłkowo- cynamonowym nadzieniem dociera do każdego zakamarka w domu i sprawia że robi się jakby cieplej i milej... A długie ciemne wieczory, wiatr i deszcz za oknem wyostrzają apetyt na słodki "comfort food", który z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i książką są nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Wspomniany termin "comfort food" ma dość długą tradycję, bo pojawił się już w 1977 roku w słowniku Webstera, gdzie jest definiowany jako "tradycyjnie przygotowane potrawy, odwołujące się do nostalgicznych i sentymentalnych wspomnień". Zdaniem specjalistów przyrządzanie sentymentalnych potraw ma bardzo pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Warto więc stworzyć subiektywną definicję "comfort food". Dla każdego może to być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się z tym zgadzam. A wy, macie własną listę "comfort food"?

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
25 g drożdży
100 ml ciepłego mleka
50 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
80 g masła
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
2 małe jabłka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu


cukier trzcinowy do posypania rogalików
Przygotowanie: Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, roztopione masło, 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy, wykorzystamy je do posmarowania rogalików). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Roztapiamy 50 g masła, dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy aby ostygło. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy pierwszą część ciasta, nadając kształt koła, z którego wycinamy 8 równych trójkątów. Kawałki jabłka obtaczamy w przygotowanym wcześniej maśle z cynamonem i cukrem, układamy jabłko na trójkącie ciasta i zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Nadajemy rogalikom kształt półksiężyców. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odstępy między rogalikami. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów