Rogale z jabłkami

Rogale z  jabłkami

Zdjęcie - Rogale z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rogale z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1/2 kg mąki pszennej

paczka suszonych drożdży (taka na pół kilo mąki)

120 g zimnego masła

200 ml naturalnego jogurtu albo kwaśnej śmietany

2-3 łyżki cukru

szczypta soli

ok. 1/3 szklanki mleka

Farsz:

4 średnie jabłka

2 łyżki cynamonu

2 łyżki cukru

+ żółtko jajka rozmieszane z łyżką wody do posmarowania rogali + cukier trzcinowy do posypania rogali

Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Nie trzeba odstawiać ich do wyrośnięcia, ale trzeba je dobrze wymieszać.

W robocie kuchennym zmiksowałam mąkę (wymieszaną z cukrem i solą) z masłem - krótko. Następnie dodałam śmietanę - zmiksowałam - krótko - tak by połączyły się składniki i dolałam mleka z drożdżami. Zmiksowałam. W razie potrzeby można dosypać mąki, gdyby było za rzadkie. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Odstawiłam pod przykryciem.

W tym czasie zrobiłam farsz: obrałam jabłka i pokroiłam w drobną kostkę. Zasypałam cukrem i cynamonem - odstawiłam.

Ciasto podzieliłam na 3 części (można i na dwie) - każdą rozwałkowałam na placek a placek podzieliłam na 4 części - ćwiartki. Na każdej ćwiartce ułożyłam porcję jabłek. Każdą z ćwiartek zwinęłam trójkąt i uformowałam w rogala.

Gotowe rogale posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam je grubym cukrem trzcinowym.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Zdjęcie - Rogale z  jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów