Rogale śniadaniowe

Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki maślane w wersji mini pojawiły już się kiedyś na blogu. Przypominały one w konsystencji ciasto na bułeczki maślane, miały sporo cukru i można je było dodatkowo nadziać powidłami. Dzisiejsze rogale trochę są podobne, bo przepis przygotowałam modyfikując tamten przepis, który sprawdzał się w mojej kuchni wiele razy. Tym razem jednak zależało mi na tym, aby uformować kilka większych rogali. Chciałam też, aby w smaku przypominały bardziej klasyczne bułki i miały chrupiącą skórkę posypaną makiem, stąd kilka zmian. Trudno zdecydować się, który przepis wolę. Poprzednie były małe i puszyste, te są większe, bardziej rumiane.

Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogale śniadaniowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut Czas pieczenia: 17 minut Całkowity czas: 2 godziny 32 minut

Porcje: 6-8

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g masła
  • 200-220 ml mleka
  • jajko
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • jajko + łyżeczka mleka + łyżka maku

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie, lecz nie za gorące.
  2. Do mąki dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając na zmianę mleko z rozpuszczonym masłem. Po 8 minutach wyrabiania, ciasto osiągnie elastyczną formę.
  3. Przekładamy je do misy i stawiamy w ciepłym miejscu. Po podwojeniu objętości (po ok. godzinie), wykładamy je na stolnicę.
  4. Rogaliki można formować na 2 sposoby:
  5. Ciasto dzielimy na 6 porcji. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek. Zawijamy ciasto w rulon (jak naleśnik) i wyginamy boki tworząc rogalik. Czynność powtarzamy.
  6. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły, cienki placek. Koło dzielimy na 6-8 części, tworząc trójkąty. Każdy z nich zawijamy, rolując podstawę trójkąta w stronę wierzchołka. Wyginamy boki, otrzymując rogalik. Czynność powtarzamy.
  7. Tak uformowane rogaliki kładziemy na blasze. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple. Po 30-45 minutach wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
  8. Rogale pieczemy w 190 stopniach 15-17 minut, aż będą rumiane.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki kminkowe z otrębami

Bułeczki kminkowe z otrębami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki orkiszowe z siemieniem lnianym
2

Bułki orkiszowe z siemieniem l…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krótka historia o zakwaszaniu oraz chleb pszenno-żytni

Krótka historia o zakwaszaniu…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb żytni z zaparką

Chleb żytni z zaparką

Kaś Kaś
Bake&Taste

100% Graham

100% Graham

Kaś Kaś
Bake&Taste