Rogale na zakwasie
Niedawno udało mi się opracować znakomity przepis na rogaliki śniadaniowe, delikatne i lekko puszyste. Uznałam zatem, że czas na kolejny rogalowy krok – przygotowanie ich w wersji na zakwasie.
Przy odpowiednich proporcjach i konsystencji ciasta jest to jak najbardziej możliwe. Wystarczy podrośnięte ciasto rozwałkować na koło, podzielić na 8 trójkątów, a dalej postępować tak samo jak w przypadku rogali drożdżowych.
Ich wierzch można posmarować dodatkowo białkiem lub żółtkiem z mlekiem i posypać makiem, ja jednak zdecydowałam, że wystąpią solo, trochę jak domowe bułeczki
Rogale na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 4 godz. 30 min. Porcje: 8-10 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 550
- jajko
- 250 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 30 g masła
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, cukier i sól. Wbijamy rozbełtane jajko.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Zestawiamy je z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
- Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 3 h.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy je na 8 części.
- Każdy trójkąt zawijamy od podstawy ku wierzchołkowi, tak uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
- Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą de Luxe.