Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory.
Pieczenie jest kojące.Szczególnie po ciężkim, długim, zimnym dniu.
Powolutku ważę składniki, ubijam masło z jajkami i cukrem. Popijam herbatę z miodem i cytryną. Robię malutkie, owsiane ciasteczka. W sam raz na takie wieczory.
Zmęczenie mija.
Owsiane ciasteczka z rodzynkami i skórką pomarańczową/źródło – przepis Majki z Kalejdoskopu Kulinarnego/
125 g miękkiego masła,
2 jajka
100 g cukru
½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki mleka
Masło miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, aż uzyskamy jasną, gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczowa, wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy /tutaj już nie trzeba mikserem, wystarczy łyżką/.Gotową masę wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta, formujemy kulki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępy – ciasteczka trochę się ‘rozpłaszczą’ :)Piec przez 15 – 20 min, aż ciasteczka będą złociste.
Po upieczeniu studzimy ciasteczka na kuchennej kratce.
Smacznego!