Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory.

Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory.


Zdjęcie - Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczenie jest kojące.Szczególnie po ciężkim, długim, zimnym dniu.
Powolutku ważę składniki, ubijam masło z jajkami i cukrem. Popijam herbatę z miodem i cytryną. Robię malutkie, owsiane ciasteczka. W sam raz na takie wieczory.
Zmęczenie mija.

Zdjęcie - Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i skórką pomarańczową/źródło – przepis Majki z Kalejdoskopu Kulinarnego/

125 g miękkiego masła, 

2 jajka

100 g cukru

½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki maki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

250 g płatków owsianych

2 łyżki rodzynek

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

4 łyżki mleka


Masło miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, aż uzyskamy jasną, gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczowa, wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy /tutaj już nie trzeba mikserem, wystarczy łyżką/.Gotową masę wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta, formujemy kulki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępy – ciasteczka trochę się ‘rozpłaszczą’ :)Piec przez 15 – 20 min, aż ciasteczka będą złociste.
Po upieczeniu studzimy ciasteczka na kuchennej kratce.

Smacznego!

Zdjęcie - Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rodzynki i skórka pomarańczowa. Owsiane ciasteczka na zimowe wieczory. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów