Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
Dziś przepis na niezwykle zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, a to dlatego, że postanowiłam przyłączyć się wraz z portalem www.rodzinawformie.pl/ do akcji dbamy o zdrowe przyzwyczajenia. Jak możecie już słusznie wywnioskować, moim przyzwyczajeniem będzie wprowadzenie do codziennej diety jak największej ilości produktów z mąki pełnoziarnistej, które też będę próbowała przemycić do diety mojego ukochanego:).
Temat produktów pełnoziarnistych przewija się w mediach odkąd pamiętam i nikt nie ma wątpliwości, że są zdrowe. Niestety produkty z mąki białej, oczyszczonej i pozbawionej w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika, wciąż cieszą się największą popularnością. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, np. mąka pszenna pełnoziarnista (tzw. razowa) to zmielone całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek, dlatego jak najszybciej powinniśmy zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.
Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, a ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża pomagają schudnąć, gdyż zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i daje na długo uczucie sytości, zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we krwi), obniżają ryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego.
Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.
Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!
Scroll down for recipe in English
Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
(12 standardowej wielkości muffinów)
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.
- W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.
- Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce.
- W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru.
- Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym lub z konfitura jabłkową.
Smacznego!
English version
Whole wheat pull-apart apple cinnamon muffins
(12 standard muffins)
Ingredients:
- 1 3/4 cup whole wheat flour
- 1/2 cup all-purpose flour
- 1/2 cup brown sugar
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp +1 tsp cinnamon
- 1/2 tsp sea salt
- 170 g greek yogurt
- 3 tablespoons oil
- 1 egg
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 1/2 cup diced into 1 cm cubes apples, peeled
- 3 tbsp sugar
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. Grease standard muffin pan.
- In a stand mixer, combine whole wheat flour, all-purpose flour, brown sugar, baking powder, baking soda, 1 tsp cinnamon and sea salt.
- Add in yogurt, oil, egg and vanilla. Mix until dough is formed. The dough should seem dry if its too runny add more flour. On a heavily floured surface, roll out dough into a rectangle, about 0,5 cm thick. Slice rolled out dough into squares that will fit into your muffin tin.
- In a small bowl mix diced apple, 1 tsp cinnamon and 3 tbsp sugar.
- Stack 4-5 squares of dough with ½ tsp of apple fillig between each layer and place layered slices into a greased muffin tin. Bake for 25 minutes.
Enjoy!