Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Dziś przepis na niezwykle zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, a to dlatego, że postanowiłam przyłączyć się wraz z portalem www.rodzinawformie.pl/ do akcji dbamy o zdrowe przyzwyczajenia. Jak możecie już słusznie wywnioskować, moim przyzwyczajeniem będzie wprowadzenie do codziennej diety jak największej ilości produktów z mąki pełnoziarnistej, które też będę próbowała przemycić do diety mojego ukochanego:).

Temat produktów pełnoziarnistych przewija się w mediach odkąd pamiętam i nikt nie ma wątpliwości, że są zdrowe. Niestety produkty z mąki białej, oczyszczonej i pozbawionej w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika, wciąż cieszą się największą popularnością. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, np. mąka pszenna pełnoziarnista (tzw. razowa) to zmielone całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek, dlatego jak najszybciej powinniśmy zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, a ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża pomagają schudnąć, gdyż zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i daje na długo uczucie sytości, zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we krwi), obniżają ryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego.

Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych  i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.

Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!

Zdjęcie - Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

(12 standardowej wielkości muffinów)

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g  jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC.  Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.
  2. W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.
  3. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce.
  4.  W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru.
  5. Ułóż po  4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym lub z konfitura jabłkową.

Smacznego!

Zdjęcie - Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Whole wheat pull-apart apple cinnamon muffins

(12 standard muffins)

Ingredients:

  • 1 3/4 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp +1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp sea salt
  • 170 g greek yogurt
  • 3 tablespoons oil
  • 1 egg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cup diced into 1 cm cubes apples, peeled
  • 3 tbsp sugar

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Grease standard muffin pan.
  2. In a stand mixer, combine whole wheat flour, all-purpose flour, brown sugar, baking powder, baking soda, 1 tsp cinnamon and sea salt.
  3. Add in yogurt, oil, egg and vanilla. Mix until dough is formed. The dough should seem dry if its too runny add more flour. On a heavily floured surface, roll out dough into a rectangle, about 0,5 cm thick. Slice rolled out dough into squares that will fit into your muffin tin.
  4. In a small bowl mix diced apple, 1 tsp cinnamon and 3 tbsp sugar.
  5. Stack 4-5 squares of dough with ½ tsp of apple fillig between each layer and place layered slices into a greased muffin tin. Bake for 25 minutes.

Enjoy!

Zdjęcie - Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów