Risotto z kurczakiem i fasolą

Risotto z kurczakiem i fasolą
Przepis, który znalazłam na blogu Mafilki, to naprawdę fajny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Uwielbiam risotto pod każdą postacią. To było i smaczne, i sycące...

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RISOTTO Z KURCZAKIEM I FASOLĄ
(dla 4 osób)
200g ryżu do risotto,
ok. 300g mięsa kurczaka z rosołu (ja dałam z 2 udek),
ok. 500ml rosołu z kurczaka,
1 cebula,
300g pieczarek,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka białej fasoli,
2 łyżki oliwy,
20g masła,
natka pietruszki,
sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć pokrojoną cebulę. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i nieco posolić. Przykryć i dusić, aż puszczą sok. Wtedy wsypać ryż, zamieszać i poczekać, aż wchłonie pieczarkowy sok. Dolać rosół, przykryć gotować na małym ogniu, aż wchłonie płyn i będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę rosołu). Na koniec dodać pokrojone mięso i odcedzoną fasolę i gotować jeszcze chwilę, aż się zagrzeją. Całość doprawić pieprzem i posypać natką pietruszki.

Kategorie przepisów