Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i  pomarańczą

Śledzie na słodko, aromatyczne - pachnące imbirem, pomarańczą, mocno miodowe, przywołujące na myśl Święta Bożego Narodzenia. Pyszne i wbrew pozorom mało pracochłonne. Przepis Agnieszki Maciąg.

Zdjęcie - Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i  pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule obrane o drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
  • 3 - 4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dobry olej do smażenia, np. rzepakowy
  • pełna garść rodzynek
  • 10 - 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo i grubo mielony
  • 3 - 4 listki laurowe
  • 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sok wyciśnięty z z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • mleko do moczenia matiasów

Matiasy umyj i wymocz mleku. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs.

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos).

Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód i dopraw solą.

Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być lekko pikantny, słodki i lekko słony.

Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Kategorie przepisów