Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą
Śledzie na słodko, aromatyczne - pachnące imbirem, pomarańczą, mocno miodowe, przywołujące na myśl Święta Bożego Narodzenia. Pyszne i wbrew pozorom mało pracochłonne. Przepis Agnieszki Maciąg.
Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą
Składniki:
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 3 cebule obrane o drobno posiekane
- 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
- 3 - 4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- dobry olej do smażenia, np. rzepakowy
- pełna garść rodzynek
- 10 - 12 suszonych śliwek
- 2 łyżki jasnego miodu
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo i grubo mielony
- 3 - 4 listki laurowe
- 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
- sok wyciśnięty z z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
- 1 łyżeczka drobno startej skórki ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
- mleko do moczenia matiasów
Matiasy umyj i wymocz mleku. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs.
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos).
Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód i dopraw solą.
Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być lekko pikantny, słodki i lekko słony.
Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc.
Smacznego!