Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami

Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami
przepis:

145 g mąki pszennej (typ 550)

145 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

15 g świeżych drożdży

150 ml letniej wody

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

175 g czarnych oliwek bez pestek

Oliwki posiekać.

Mąkę pszenną wymieszać dokładnie w misce z mąką żytnią i solą.

W mące zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże, zalać ciepłą wodą, a następnie dodać oliwę .

Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Na koniec do ciasta dodać posiekane oliwki.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować chlebek, ułożyć go na blaszce, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temp 220 ° C.

Kiedy chlebek wyrośnie, posmarować go oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut.

Zdjęcie - Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów