Razowy chlebek żytnio-pszenny z oliwkami
145 g mąki pszennej (typ 550)
145 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
15 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
175 g czarnych oliwek bez pestek
Oliwki posiekać.
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie w misce z mąką żytnią i solą.
W mące zrobić dołek, rozkruszyć do niego drożdże, zalać ciepłą wodą, a następnie dodać oliwę .
Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Na koniec do ciasta dodać posiekane oliwki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować chlebek, ułożyć go na blaszce, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp 220 ° C.
Kiedy chlebek wyrośnie, posmarować go oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut.