Racuszki jaglane z jabłkiem
Kolejny pomysł na pyszne, zdrowe i zdecydowanie dietetyczne placuszki dla małych i dużych. My jedliśmy na śniadanie, ale myślę że idealne będą także na podwieczorek lub kolację.
Składniki:
- 2 jaja
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- cynamon
Jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę w plasterki, oprószamy cynamonem i odstawiamy na chwilę. W misce roztrzepujemy jaja z jogurtem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i miód, mieszamy. Wsypujemy mąki oraz proszek i ponownie całość mieszamy. Dodajemy jabłko. Ja smażyłam bez tłuszczu na złoty kolor z obu stron, ale możecie podlać patelnię odrobiną oleju.