Racuszki drożdżowe z jabłkami, śmietaną i cynamonem
Złota polska jesień;-) Za oknem słońe i złocisto - brązowe drzewa. Pięknie. Te piękne drzewa obdarzyły nas pysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie.
Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze.
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 400 gr. kefiru naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka
- cynamon do posypania
- śmietana jogurtowa
- cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze)
- olej do smażenia
Wbiłam do miski jajka.
Wsypałam mąkę.
Wlałam opakowanie kefiru.
W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże. Wsypałam szczyptę cukru i rozmieszałam. Odstawiłam je na około 10 minut. Wlałam rozczyn do pozostałych składników.
Wymieszałam składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem nie ma jej za długo...ale póki jest to trzeba ją wykorzystać.
Wymieszałam je z ciastem.
Pozostało już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć racuszki.
Można je jeść prosto z patelni ... ale rewelacyjnie smakują ze śmietaną i cynamonem.
Smacznego!