Racuchy z jabłkami na kefirze

Był już przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe – klik, na racuchy na proszku do pieczenia – klik, a dzisiaj pokazuje przepis na racuchy z jabłkami na sodzie i kefirze. Zamiana mleka na kefir i dodatek ubitych białek sprawia, że racuchy są bardziej delikatne w smaku i puszyste. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Najczęściej podaję je posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubionym dżemem, pycha! Szybko i smacznie :).
Pin Print Racuchy z jabłkami na kefirze
Porcje 35 racuszków
Składniki
-
300 g mąki pszennej
-
4 łyżki cukru
-
1 łyżeczka sody
-
400 ml kefiru
-
2 duże jajka
-
3-4 kwaśne jabłka
- Dodatkowo :
-
olej do smażenia
-
cukier puder
-
dżem
Przygotowanie
- Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, kefir i żółtka, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką.
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do reszty, wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta na jeden racuch.
Smażyć na średnim ogniu, na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.