Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

Zdjęcie - RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI (YEAST PANCAKES WITH APPLES) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiracuchy drożdżowe z jabłkami

 

Przedwczoraj na obiad przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Sprawdzony i prosty przepis na puszyste i chrupiące racuszki z zeszytu mojej cioci :-) To doskonały pomysł na przemycenie jabłek do jadłospisu dziecka. Moja córka bardzo je lubi, polecam!

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Mąkę wraz z szczyptą soli przesiać do miski. Do drugiej miski dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i zalać wszystko 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Po tym czasie dodać wyrośnięty rozczyn do mąki, dodać jajko, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka. Następnie wszystko wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryć lnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu opadnie, ale będzie rosnąć w trakcie smażenia.

Olej rozgrzać na patelni. Nakładać po 2 łyżki ciasta na olej i smażyć 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.

 

 

Smacznego!

 

Kategorie przepisów