Racuchy drożdżowe z jabłkami


Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.
Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Na środku robimy wgłębienie, do którego dajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.


Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki budyniowe
2

Naleśniki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto naleśnikowe
1

Ciasto naleśnikowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą

Mini pizze z kabanosem, cebulk…

Beti Beti
kruche babeczki

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę
1

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kalafior smażony w cieście
2

Kalafior smażony w cieście

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb