Racuchy drożdżowe z jabłkami
Drożdżowe racuchy z jabłkami to wspomnienie dzieciństwa. Pulchne i miękkie w środku, pyszne, fajny deser ale i danie główne! Polecam, szybko znikają z talerza :-). Źródło - blog: majanaboxing, którą serdecznie pozdrawiam :-)
Składniki:
- 5 jaj
- 5 dag drożdży + pół szklanki letniego mleka
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mleka (ciasto musi być nie za rzadkie, ale dość gęste)
- 1 kg mąki
- 1 kg jabłek
- olej
- cukier puder do posypania racuchów
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Mąkę przesiać do garnka zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrami, dodać ciepłe mleko (ale nie gorące), zagęścić mąką, poczekać aż drożdże ruszą się - tak około 20 minut.
Następnie wbić jajka, dodać pozostałe mleko, śmietanę, sól, wszystko dokładnie wymieszać, formować zgrabne placuszki, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)