Rabarbarowa pychotka

Rabarbarowa pychotka

Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem inspirowane popularną Panią Walewską, na którego widok ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Mamy tutaj kruche blaty z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru oraz słodkiej bezy z chrupiącymi płatkami migdałów, połączone kremem budyniowym. Niby nic wyszukanego ale smakuje jak idealny wiosenny deser.

Składniki i przygotowanie rabarbarowej pychotki:

Spód:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g (ok pół szklanki) cukru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabierze ono kruchości.

Beza:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 100 g płatków migdałowych (można pominąć)

Dodatkowo:

  • ok 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • ok 500 g rabarbaru


Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż powstanie gładka, lśniąca piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.

Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm.

Rabarbar myjemy kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki.

Ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy lub bułki (wchłonie ona sok z rabarbaru) i na każdy z placków wykładamy rabarbar. Przykrywamy go bezą.

Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 40 minut.

Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem i dwie identycznej wielkości blaszki to najlepiej upiec oba placki jednocześnie.


Krem:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki (500) ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła


Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i obiema mąkami. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy do niego po łyżce budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki.

Smacznego

 

Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rabarbarowa pychotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów