Rabarbarowa pychotka

Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem inspirowane popularną Panią Walewską, na którego widok ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Mamy tutaj kruche blaty z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru oraz słodkiej bezy z chrupiącymi płatkami migdałów, połączone kremem budyniowym. Niby nic wyszukanego ale smakuje jak idealny wiosenny deser.
Składniki i przygotowanie rabarbarowej pychotki:
Spód:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g (ok pół szklanki) cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabierze ono kruchości.
Beza:
- 7 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 100 g płatków migdałowych (można pominąć)
Dodatkowo:
- ok 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
- ok 500 g rabarbaru
Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż powstanie gładka, lśniąca piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm.
Rabarbar myjemy kroimy na mniej więcej centymetrowe kawałki.
Ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy lub bułki (wchłonie ona sok z rabarbaru) i na każdy z placków wykładamy rabarbar. Przykrywamy go bezą.
Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 40 minut.
Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem i dwie identycznej wielkości blaszki to najlepiej upiec oba placki jednocześnie.
Krem:
- 2 żółtka
- 2 szklanki (500) ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i obiema mąkami. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy do niego po łyżce budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki.
Smacznego