Pyszny chlebek bezglutenowy

Zdjęcie - Pyszny chlebek bezglutenowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepszy jaki dotąd upiekłam, wcale się nie chwaląc. Jest to osąd mojego Męża, który dzielnie konsumuje wszystkie moje eksperymenty ;) Smakował on także znajomej, która jak się okazało również jest na diecie bezglutenowej. Tym razem chleb rósł tylko i wyłącznie na zakwasach. Przez ostatni czas, jakieś 2-3 miesiące, tylko je dokarmiałam, ponieważ nie miałam niestety czasu na wypieki. Wcześniej wspomagałam się drożdżami przy chlebach bezglutenowych, natomiast tym razem postanowiłam dać szansę zakwasom. Okazało się, że stały się bardzo silne i chlebek ładnie wyrósł :)

Zdjęcie - Pyszny chlebek bezglutenowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje zakwasy bezglutenowe mają już 8 miesięcy, jak widać dobrze im się powodzi. W programie "Atelier smaku", w cyklu z przepisami bezglutenowymi, była mowa o tym, że zakwas bg jest do niczego po max. tygodniu. Uważam to za totalną bzdurę. Moje zakwasy dokarmiam jak zwykłe i trzymam w lodówce, żyją i mają się dobrze :)

Przepis (foremka 24.5x10cm):

  • 200g zakwasu (po 100g ryżowego i kukurydzianego)
  • 300g mąki do wypieku ciemnego chleba (opisanej tu)
  • 50g mąki z brązowego ryżu
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki z górką mielonego siemienia lnianego
  • 0.25 łyżeczki gumy guar
  • 8g soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • 400ml + 2 łyżki wody (dodałam z uwagi na konsystencję ciasta)
  • uprażone pestki dyni i slonecznika

W misce wymieszać zakwasy z połową wody (200ml), tak aby nie było grudek. W osobnej misce wymieszać mąki, siemię, gumę guar, sól, cukier i pestki. Dodawać suche składniki do mieszanki zakwasowej w małych ilościach, dokładnie wszystko mieszając. Dodawać też pozostałą (200ml) wodę porcjami. Po wmieszaniu całej porcji suchych składników, stwierdziłam, że ciasto jest za suche, stąd te dwie dodatkowe łyżki wody. Na końcu dodać olej i całość wymieszać. Nałożyć do foremki, posmarować z wierzchu olejem i posypać nasionami. Zostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 4h). Piec 40 minut - 10min. w 230°C, 10min. w 200°C, 10min. 180°C, na ostatnie 10min. wyciągnąć z foremki. W trakcie pieczenia spryskiwać wodą wierzch chleba kilkakrotnie.

Zdjęcie - Pyszny chlebek bezglutenowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek piekłam w niedzielę, nie kruszy się, jest zwarty, ale nie zbity. Bardzo smaczny po odświeżeniu w tosterze lub na patelni.

Przepisy z tych kategorii

Chleb bezglutenowy
7

Chleb bezglutenowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto hukzulka
1

Ciasto hukzulka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni