Pyszne grzanki śniadaniowe by olive&flour

Pyszne grzanki śniadaniowe by olive&flour
Trochę zaspałem – nie tyle nawet że za późno wstałem, co, że dopiero dzisiaj się zorientowałem, że już pierwszego i że już dzisiaj rusza akcja śniadaniowa. Nie miałem żadnego przepisu przygotowanego w zanadrzu, żeby szybciutko wrzucić, ale jakoś tak się poukładało, że rano ostatecznie to ja, a nie żona moja kochana, wylądowałem w kuchni robiąc śniadanie. Wymyśliłem więc takie grzanki. Koniec końców okazało się, że jadłem je sam, bo żona kochana od jakiegoś czasu zjada prawie same kanapki na śniadanie, żeby laktozą już nie drażnić drugiego kuchcika, a pierwszy kuchcik dzisiaj akurat miał ochotę wcinać sam ser i szyneczkę w plasterkach.
Żałuję, że wyszło mi takie dobre i z nikim nie mogłem się podzielić tą smakowitością, ale to się pewnie jeszcze nadrobi, a poza tym – od czego mam was!

Zdjęcie - Pyszne grzanki śniadaniowe by olive&flour - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na 1 porcje:
1 jajko
Łyżka śmietany 12% lub 18%
Trochę startego sera żółtego
Pół łyżeczki Sosu Worcester
4 plasterki sera pleśniowego typu camembert
Trochę węgierskiej ostrej pasty paprykowej.
2 plasterki szynki
2 kromki chleba
Sól
szczypiorek

Jajko rozbełtujemy dokładnie ze śmietaną, dodajemy trochę startego sera [mniej więcej 2 plasterki], dodajemy sos Worcester, trochę soli. Mieszamy aż będzie w miarę jednolita. Obtaczamy dokładnie 2 kromki w panierce jajecznej. Kładziemy na patelnię, obsmażamy z 2 stron. Kiedy jajka się zetną ściągamy z patelni i smarujemy z jednej strony lekko pastą paprykową, układamy plasterki sera pleśniowego i jeszcze zapiekamy na patelni pod przykryciem, serem do góry, aż on się lekko roztopi.
Na patelni również przesmażamy 2 plasterki szynki.

Zdjęcie - Pyszne grzanki śniadaniowe by olive&flour - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe grzanki wykładamy na talerz, układamy na nich przesmażoną szynkę, obsypujemy szczypiorem. Pycha.

Zdjęcie - Pyszne grzanki śniadaniowe by olive&flour - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów