Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką

Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką

Zdjęcie - Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzycie w miłość od pierwszego wejrzenia? Ja tak. I jak zobaczyłam to ciasto to od razu wiedziałam – będzie moje! icon wink Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką
Delikatne, kruche ciasto z wiśniami kruszonką…wszystko co uwielbiam…
Ciasto po prostu rozpływała w ustach, słodkie ciasto, delikatna marcepanowa kruszonka pachnąca migdałami i lekko cierpkie wiśnie zanurzone w słodkim kisielu…
Przepis znaleziony na blogu Słodkie fantazje i tam znajdziecie oryginalny przepis na to ciasto.
Ja trochę przepis zmodyfikowałam i nie dałam np. tartych migdałów.
To jedno z najlepszych, kruchych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie.

SKŁADNIKI:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
2 żółtka
150 g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
nadzienie wiśniowe:
500 g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej
100 g masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Masę marcepanową wstaw do lodówki.
Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Od czasu do czasu lekko je przemieszaj.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj posiekane na kawałki, zimne masło, aromat migdałowy i żółtka.
Zagniataj do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Następnie uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstawź do lodówki na około godzinę.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkuj na stole podsypanym mąką i wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownice (zostaw 2-3 cm bok) lub formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
nadzienie:
Wiśnie umieść na sicie by odsączyć sok. Z utworzonego soku odlej 1/3 szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj.
Resztę soku wlej do garnuszka i zagotuj. Do gotującego soku wlej rozpuszczoną w soku mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Sok musi mieć konsystencję gęstego kisielu. Dodaj do niego wiśnie, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Powstały kisiel przestudź, a następnie wylej na podpieczony spód.
Kruszonka:
Masło rozpuść. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj stopione masło i olejek migdałowy. Rozetrzyj miedzy palcami tworząc grudki ciasta.
Marcepan zetrzyj na tarce i dodaj do kruszonki. Powstałą kruszonką posyp ciasto.
Wstaw ponownie do piekarnika na około 25-30 minut – do zezłocenia kruszonki.
Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj. Można posypać lekko cukrem pudrem dla lepszego efektu icon smile Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką
Smacznego icon smile Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką

Zdjęcie - Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów