Puree z topinambura i jabłka

Puree z topinambura i jabłka

Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree z topinambura i jabłka

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę
  • 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
  • 20 g  orzechów włoskich lub laskowych
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.
  2. Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.
  3. Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Jerusalem artichoke and apple puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice
  • 1 apple, peeled, cored and cut in large dice
  • 20 g walnuts or hazelnuts
  • 20 g butter
  • 1-2 tablespoons of apple cider vinegar
  • salt and pepper to do taste

Preparation:

  1. Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.
  2. Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.
  3. Season with salt, pepper and apple cider vinegar and serve with your favorite main dish.

Enjoy!

Zdjęcie - Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów