Puree z topinambura i jabłka
Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Puree z topinambura i jabłka(4 porcje)
Składniki:
- 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę
- 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
- 20 g orzechów włoskich lub laskowych
- 20 g masła
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.
- Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.
- Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Jerusalem artichoke and apple puree(4 servings)
Ingredients:
- 1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice
- 1 apple, peeled, cored and cut in large dice
- 20 g walnuts or hazelnuts
- 20 g butter
- 1-2 tablespoons of apple cider vinegar
- salt and pepper to do taste
Preparation:
- Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.
- Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.
- Season with salt, pepper and apple cider vinegar and serve with your favorite main dish.
Enjoy!