Pumpernikiel z orzechami na zakwasie
Bardzo lubię pumpernikiel, udało mi się nawet opracować całkiem niezłe domowe wersje tego wypieku, zarówno w wersji drożdżowej, jak i na zakwasie. Pumpernikiel najbardziej lubię jeść z serami, czasem położę też np. plaster gruszki, poleję miodem i posypię orzechami. I to właśnie orzechy postanowiłam przemycić w kolejnym bochenku.
Początkowo myślałam o dodatku masła orzechowego do ciasta, ale później stwierdziłam, że dodatek melasy do pumpernikla zdominowałby i tak orzechowy smak. Dlatego dodałam całe orzechy, które przyjemnie chrupią w każdej kromce. Wybrałam orzechy nerkowca i arachidowe, ale śmiało możecie wybrać włoskie, migdały lub laskowe.
Pumpernikiel z orzechami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki gryczanej
- 200 g aktywnego zakwasu
- 100 g orzechów (arachidowych i nerkowca) + 20 g do posypania wierzchu
- 60 g melasy trzcinowej
- łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki soli
- 420 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, orzechy, melasę, kakao i sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy krótko ciasto, jedynie do połączenia składników.
- Prostokątną formę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto, wyrównując wierzch. Posypujemy orzechami i delikatnie je dociskamy. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 godzin.
- Wyrośnięty pumpernikiel pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.