Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie

Zdjęcie - Pumpernikiel na zaczynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przy wypiekaniu tego chleba nie mogło mnie zabraknąć. Kiedy Amber zgłosiła w styczniowej piekarni pumpernikiel to byłam pewna, że muszę go upiec.
Zdjęcie - Pumpernikiel na zaczynie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
oryginalny przepis – klik!
Zaczyn:

  • 1,5 dag drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki żytniej

Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto chlebowe:

  • zaczyn
  • 2 łyżki miodu
  • 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody)
  • 400 g mąki żytniej
  • 600 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni)
  • 1 jajko
  • 25 ml mocnej kawy (opcjonalnie)
  • ziarna do posypania (opcjonalnie)

Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę. Zarabiać, dodając wodę aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej powinno być lekko klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.
W akcji brali udział:

Kategorie przepisów