Pulpa do słoików z pomidorów koktajlowych
A co byście powiedzieli na przerobienie pomidorków koktajlowych? Miałam ich sporo bo półtora kilograma a wiem że we dwoje byśmy ich nie przejedli a że żal aby się zmarnowały to postanowiłam przerobić i zrobić z nich pulpę która zimą w sam raz nada się na przykład na zupę pomidorową. Może wy robicie inaczej ja podam jednak mój przepis i sami zdecydujecie czy warto się tak bawić aby nie zmarnować pomidorów ja jednak wolę te rozwiązanie niż wyrzucanie produktów naszej ziemi do śmietnika co wy na to? Powiem szczerze kocham pomidory zwłaszcza swojskie ale takiej ilości nie dam radę sama przejeść 😂
Składniki na pulpę do słoików z pomidorów koktajlowych:
- 1,5 kilograma pomidorków koktajlowych lub innych,
- 1,5 łyżki soli drobnej,
- 1 łyżka cukru
Jak wykonać pulpę do słoików z pomidorów koktajlowych?
Przygotować pomidorki czyli oczyścić je z zielonej końcówki następnie umyć w zimnej wodzie przekładając na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były płukane po ocieknięciu z wody przełożyć wszystkie do garnka następnie zasypać 1,5 łyżki soli (na kilogram pomidorów 1 łyżka soli) i od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do momentu rozpadnięcia się pomidorków i odparowania większości soku wtedy wsypać cukier i dalej gotować na wolnym ogniu aż pulpa zacznie gęstnieć
Jak już mamy odpowiednią konsystencję taką jaka nam odpowiada wtedy nawet gorącą przelewać partiami na durszlak z małymi dziurkami lub sitko jeśli nie chcemy pestek (mi to nie przeszkadza gdyż lubię pestki pomidorów), należy dokładnie przetrzeć za pomocą łyżki aby nie było skórek ( jeśli większe pomidory to można przed przygotowaniem sparzyć je gorącą wodą wtedy skórka idealnie odchodzi). Przetartą pulpę przelać do słoików kto jakie woli, szczelnie zakręcić a następnie wstawić do garnka ze ścierką na dnie i od czasu zagotowania się wody ze słoikami pasteryzować na wolnym ogniu przez 15 minut po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia słoików
Wystygnięte słoiki można przełożyć do piwnicy jak również przechowywać w lodówce, gdy są dobrze zawekowane to pokrywka jest wklęśnięta do środka, takie przetwory świetnie nadadzą się nie tylko na zupę pomidorową ale również do sosów lub jako sos do gołąbków lecz decyzja należy do was ja podaję tylko przepis, powiem że próbując przed włożeniem do słoików wyszła mi idealna