Pulled chicken w stylu azjatyckim
Jakiś czas temu mój ukochamy zażyczył sobie na obiad pulled porka. Jakiś czas temu robiłam i bardzo mu posmakowała taka kanapka, a ja byłam zadowolona bo udało mi się w niej przemycić pysznego colesława:) Tym razem miałam pod ręką kurczaka i tak też powstał długo pieczony, rozpływający się w ustach pulled chicken w azjatyckim sosie i podałam go w kanapce z chrupiącą surówką z kapusty, także w azjatyckim stylu. Były pyszne! Zrobiłam sobie nawet taką kanapkę do pracy i na zimno także była wyborna! Polecam:)
Scroll down for recipe in English
Pulled chicken w stylu azjatyckim
(4-6 porcji)
Składniki na pulled chicken:
- 4 małe piersi z kurczaka bez skóry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 łyżki obranego i drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka piwa imbirowego (lub więcej bulionu)
- ¾ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wody
Składniki na surówkę:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka obranego i startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki startej skórki z limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- ½ papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1/2 małej kapusty, posiekanej
- 1 marchewka, starta
- 2 dymki, pokrojona w cienkie plasterki
- ⅓ szklanki posiekanej kolendry
- 4-6 bułek do hamburgerów, przekrojonych na połówki i wnętrze podpieczone na suchej patelni
Przygotowanie:
- Przekrój każdą pierś wzdłuż na pół i dopraw solą i pieprzem.
- Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć imbir i podsmażaj mieszając, przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund i zdejmij patelnię z ognia.
- Wlej piwo, bulion, sos hoisin, cukier i sos sojowy i wymieszaj trzepaczką aż sos hoisin się rozpuści. Zalej sosem kurczaka umieszczonego w naczyniu do zapiekania, włóż do nagrzanego do 160 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 70-90 minut do miękkości.
- Po tym czasie wyjmij piersi na deskę do krojenia i gdy lekko ostygnie podziel go palcami lub dwoma widelcami na włókna.
- Przelej sos z naczynia do zapiekania znowu do patelni i gotuj na średnim ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą, dodaj do sosu i wymieszaj.
- Włóż rozdrobnionego kurczaka z powrotem do patelni z sosem i gotuj aż lekko zgęstnieje. Dopraw jeżeli to konieczne.
- W małej miseczce wymieszaj ocet ryżowy, miód, imbir, olej sezamowy, olej rzepakowy, skórkę z limonki, sok z limonki i chili.
- W dużej misce wymieszaj kapustę, marchewkę, cebulkę i kolendrę, zalej dressingiem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wyłóż kurczaka i surówkę na dolne połówki bułek, przykryj górną i podawaj.
Smacznego!
English version
Asian style pulled chicken
(4-6 servings)
Ingredients for pulled chicken:
- 4 small skinless chicken breasts
- ½ tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 2 tsp canola oil
- 2 tbsp peeled and finely chopped fresh ginger
- 1 tbsp brown sugar
- 3 garlic cloves, finely chopped
- 1 cup ginger beer (or more stock)
- ¾ cup chicken stock
- 3 tbsp hoisin sauce
- 3 tsp soy sauce
- 1½ tsp cornstarch
- 1 tbsp water
Ingredients for the slaw:
- 3 tbsp rice vinegar
- 2 tsp honey
- 1 tsp peeled and grated fresh ginger
- 1 tbsp sesame oil
- 1 tbsp canola oil
- ½ tsp grated lime zest
- 1 tbsp fresh lime juice
- ½ chilli pepper, finely chopped
- 1/2 small cabbage, chopped
- 1½ cups grated carrots
- 2 spring onions, thinly sliced
- ⅓ cup chopped cilantro
- 4-6 toasted hamburger buns, split
Preparation:
- Cut each chicken breast half in half lengthwise, season with salt and pepper.
- Heat canola oil in a large skillet set over medium heat. Add ginger and cook, stirring, for 2 minutes, add garlic and cook for additional 30 seconds. Remove from heat.
- Add beer, chicken stock, hoisin sauce, sugar, and soy sauce. Whisk until the hoisin sauce dissolves. Pour the liquid over the chicken placed in baking dish, place in the preheated to 160 oC oven and cook covered for 70-90 minutes until tender.
- Remove the chicken to a cutting board, let cool slightly and shred with 2 forks or your fingers.
- Transfer the liquid to a medium-sized saucepan set over medium heat and boil until the sauce reduces by half. In a small bowl, stir together cornstarch and water, whisk into the sacue and cook for an additional 5 minutes.
- Transfer the shredded chicken and sauce back to the pan and cook until thickened
- In a small bowl, whisk together rice vinegar, honey, ginger, sesame oil, canola oil, lime zest, lime juice, and chilli pepper. Set aside.
- In a large bowl toss cabbage, carrots, onions, and cilantro, and add the dressing and toss again. Let stand for 10 minutes, tossing occasionally.
- Top each half of bun with shredded chicken and the slaw and serve.
Enjoy!
Zerknij też na inne podobne wpisy:
- Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches
- Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken
- Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken
- Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque
- Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque