Ptysie w karmelu

Ptysie w karmelu

Ptysie w karmelu nadziane pysznym francuskim kremem cukierniczym Crème pâtissière. To zdecydowanie deser na specjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno będę stopniowo realizować na blogu :) Ciasto parzone, z którego zrobione są ptysie jest podstawą wielu francuskich wypieków. Warto się do niego przekonać, bo to baza na karpatkę, eklerki, a także wiele ciast.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych składników zrobiłam 2 duże blaszki ptysiów po 25 sztuk każda. Składniki na Crème pâtissière wystarczą, żeby nadziać wszystkie.

Składniki na ptysie:

3/4 szklanki mąki pszennej
40 g masła
125 ml wody (pół szklanki)
3 duże jajka
szczypta soli

+ 1 jedno jajko do posmarowania góry ptysiów

Składniki na Crème pâtissière 

Jeśli nie macie czasu lub ochoty robić kremu, do ptysi pasuje świetnie także ubita śmietana kremówka.

Składniki na karmel:

125 g cukru
50 ml wody

Ptysie w karmelu jak to zrobić?

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zagotowujemy.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy płyn zacznie się gotować* jednym ruchem wsypujemy do garnka całą mąkę i energicznie mieszamy. Dalej podgrzewamy całość i mieszamy aż do uzyskania zwartej kluski. Ściągamy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. *Nie róbcie jak ja na tym zdjęciu ;) Garnek ma być na ogniu. Jeśli dodacie mąkę do chłodniejszej wody nie uda się jej sparzyć i wyjdzie coś innego niż ciasto parzone ;) Coś innego dalej może być smaczne, ale na ptysie się już nie nadaje.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do lekko przestudzonego ciasta (może być ciepłe, ale nie może parzyć w rękę) dodajemy po trochu roztrzepane jajka. Mieszamy za każdym razem. Można zrobić to mikserem, wtedy jest znacznie szybciej niż łyżką.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe ciasto powinno być błyszczące i mieć konsystencję bardzo gęstego jogurtu.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm. Można zrezygnować z końcówki, wtedy wystarczy obciąć koniec plastikowego worka. Wyciskamy na blaszkę kulki ciasta o średnicy ok 2 cm. Zostawiamy między nimi odstępy.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ptysiów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu nie tylko wygładzimy ich powierzchnię, ale stworzymy „warstwę ochronną”, która sprawi, że ptysie rosną większe i równiejsze.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 15-20 minut. Gotowe ptysie układamy na kratce do przestudzenia.

Czas, kiedy ptysie są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie Crème pâtissière. Po dokładnym przepis wystarczy kliknąć tutaj. Jeśli nie macie czasu na robienie kremu, ptysie smakują świetnie nadziane ubitą śmietaną kremówką.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy ptysie przestygną, robimy dziurkę w spodzie za pomocą małej tylki cukierniczej lub nożyka. Krem przekładamy do szprycy i przez dziurkę napełniamy ptysie.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić karmel?

Nadziane ptysie wystarczy teraz zamoczyć w karmelu. Żeby przygotować karmel, wodę i cukier przekładamy do małego garnuszka. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu aż płyn zmieni kolor na miodowy. W zależności od ustawionej temperatury może to trwać mniej więcej 10 minut. Syrop będzie się pienił i może się wydawać, że nic się nie dzieje. Ale spokojnie, kiedy tylko osiągnie właściwą temperaturę, zacznie zmieniać kolor. Jeśli macie termometr cukierniczy: syrop z cukru należy podgrzewać do temperatury 160 stopni. Termometr nie jest jednak konieczny – można po prostu patrzeć na kolor karmelu. Garnek z karmelem zostawiamy na ciepłym piecu i od razu maczamy w nim wierzch ptysiów. Karmel w temperaturze pokojowej zastyga tworząc chrupiącą skorupkę. Ptysie warto dekorować karmelem przed samym podaniem, ponieważ karmel po schłodzeniu w lodówce rozpuści się i nie będzie już chrupiący.

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ptysie w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów