Pszenny chleb nocny

Pszenny chleb nocny

Zdjęcie - Pszenny chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chleb mogę śmiało nazwać rewolucyjnym! Od dawna marzył mi się taki eksperyment, ale nie miałam pewności, czy się uda..

Wymarzyłam dla siebie i czytelników bloga, chleb drożdżowy, na którego bezpośrednie przygotowanie wystarczy poświęcić 10 minut. Dla wielu początkujących osób, które stawiają pierwsze kroki przy wypiekaniu chleba, oczekiwanie aż ciasto urośnie bywa mocno irytujące. A te pieczone na sodzie oczyszczonej, czy proszku do pieczenia nigdy nie będą smakowały jak te drożdżowe, a tym bardziej pieczone na zakwasie.

Chlebek nocny rozwiązuje ten problem. Wystarczy wieczorem poświęcić 10 minut na wyrabianie ciasta na chleb. Przełożyć je do formy i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Rano wyjąć chleb z lodówki i zostawić w cieple na 30 minut. Następnie włożyć go do piekarnika i już po 35-40 minutach cieszyć się świeżo upieczonym bochenkiem :)

Przygotowanie jest naprawdę proste i nie trzeba się niecierpliwić, zaglądając, czy chleb już urósł. Rośnie on swobodnie przez noc w lodówce.

Jego struktura jest lekko porowata, nie jest on suchy, ani zbyt zbity. Wręcz przeciwnie jest lekko wilgotny w środku, a jego skórka jest przyjemnie chrupiąca. Wyszedł tak jak lubię, a do tego jest cudownie prosty w smaku, bez udziwnień i dodatków.

Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Pszenny chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pszenny chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pszenny chleb nocny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pszenny chleb nocny Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 hours Czas pieczenia: 40 mins Calkowity czas: 13 hours 40 mins

 

Porcje: 1

 

Skladniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • żółtko do posmarowania wierzchu
  • łyżeczka maku

 

Instrukcja

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
  3. Ciasto dzielimy na 3 kule.
  4. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).
  5. Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na minut w cieple.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi).
  7. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.

 

3.1.09

 

3.1.0

Kategorie przepisów