Pszenny chleb nocny
Ten chleb mogę śmiało nazwać rewolucyjnym! Od dawna marzył mi się taki eksperyment, ale nie miałam pewności, czy się uda..
Wymarzyłam dla siebie i czytelników bloga, chleb drożdżowy, na którego bezpośrednie przygotowanie wystarczy poświęcić 10 minut. Dla wielu początkujących osób, które stawiają pierwsze kroki przy wypiekaniu chleba, oczekiwanie aż ciasto urośnie bywa mocno irytujące. A te pieczone na sodzie oczyszczonej, czy proszku do pieczenia nigdy nie będą smakowały jak te drożdżowe, a tym bardziej pieczone na zakwasie.
Chlebek nocny rozwiązuje ten problem. Wystarczy wieczorem poświęcić 10 minut na wyrabianie ciasta na chleb. Przełożyć je do formy i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Rano wyjąć chleb z lodówki i zostawić w cieple na 30 minut. Następnie włożyć go do piekarnika i już po 35-40 minutach cieszyć się świeżo upieczonym bochenkiem
Przygotowanie jest naprawdę proste i nie trzeba się niecierpliwić, zaglądając, czy chleb już urósł. Rośnie on swobodnie przez noc w lodówce.
Jego struktura jest lekko porowata, nie jest on suchy, ani zbyt zbity. Wręcz przeciwnie jest lekko wilgotny w środku, a jego skórka jest przyjemnie chrupiąca. Wyszedł tak jak lubię, a do tego jest cudownie prosty w smaku, bez udziwnień i dodatków.
Bardzo polecam
Pszenny chleb nocny Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 hours Czas pieczenia: 40 mins Calkowity czas: 13 hours 40 mins
Porcje: 1
Skladniki
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- żółtko do posmarowania wierzchu
- łyżeczka maku
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
- Ciasto dzielimy na 3 kule.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin).
- Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na minut w cieple.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi).
- Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 5-10 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy przed podaniem, na kuchennej kratce.
3.1.09
3.1.0