Pszenno-żytni chleb z garnka z płatkami owsianymi i nasionkami chia
Pieczenie w żeliwnym garnku pokochałam z całego serca.Tym razem przepis na pszenno-żytni chleb z dodatkiem płatków owsianych oraz szałwii hiszpańskiej.
Pszenno-żytni chleb z garnka z płatkami owsianymi i nasionkami chia/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/
- 280 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki żytniego razowego zakwasu (dokarmionego 12 h wcześniej)
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
- garść płatków owisanych i nasionek chia
Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier i świeże drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz zakwas.Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.Przykrywamy foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 12 h do lodówki, aby wyrosło. Rano rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. i wkładamy do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!).I wkładamy do garnka wyrośnięty chleb posypany mąką oraz płatkami owsianymi i nasionkami chia. Nakładamy pokrywkę, zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu.Smacznego!:)
Uwagi:Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur.Jeśli nie lubicisz lub nie posiadasz któregoś z dodatków widniejących na jego wierzchu oczywiście możesz go zamienić na inny np. zwykłą mąkę lub ziarna słonecznika/dyni/ sezamu/ czarnuszki etc.Nie wiesz jak przygotować zakwas na chleb? To proste kliknij tutaj.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________