Pszenno-żytni bochenek na zakwasie

Pszenno-żytni bochenek na zakwasie
Dawno już nie podzieliłam się z Wami przepisem na chlebek, a piekę je regularnie, te ulubione i wymyślam nowe.
Najczęściej piekę takie nie wymagające składnia, bo czas ucieka mi przez palce i mam go ciągle za mało. Są jednak takie dni, kiedy oprócz chleba - jako pokarmu, potrzebuje tej magii i wyciszenia i wtedy czas musi się znaleźć, żebym mogła się odprężyć, pomyśleć, zapomniec lub poprzypominać sobie chwile... dziś mam dziwny nastrój, jestem bardzo wyciszona, taka troszkę "jak nie ja"... musicie mi wybaczyć;)

Wracając do chleba, ma on w sobie kilka składników, prostych, zwyczajnych, które idealnie się komponując tworzą bochenek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

Zdjęcie - Pszenno-żytni bochenek na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ma moc, ja ją czułam!


Składniki:

  • 200g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu


Przygotowanie:
  • wodę wlać do dużej miski, mąkę żytnią , pszenną i sól, miód, wymieszać
  • następnie wlać zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszać
  • ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody)
  • następnie przykryć i odstawić na 10 minut, po upływie tego czasu ponownie wyrabiać przez kilka minut
  • ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny
  • po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić i uformować owalny bochenek, obsypać go mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny
  • tuż przed włożenie do nagrzanego piekarnika naciąc bochenek ostrym nożem
  • piec na rozgrzanym piekarniku do 220 st.C przez około 30-40 minut, aż chlebek zrobi się rumiany (wraz z chlebem do piekarnika należy wsunąć naczynie żaroodporne wypełnione 3/4 szklanki wody)
  • wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce do zupełnego ostudzenia

Zdjęcie - Pszenno-żytni bochenek na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)


Kategorie przepisów