Pszenno-żytni bochenek na zakwasie
Dawno już nie podzieliłam się z Wami przepisem na chlebek, a piekę je regularnie, te ulubione i wymyślam nowe.
Najczęściej piekę takie nie wymagające składnia, bo czas ucieka mi przez palce i mam go ciągle za mało. Są jednak takie dni, kiedy oprócz chleba - jako pokarmu, potrzebuje tej magii i wyciszenia i wtedy czas musi się znaleźć, żebym mogła się odprężyć, pomyśleć, zapomniec lub poprzypominać sobie chwile... dziś mam dziwny nastrój, jestem bardzo wyciszona, taka troszkę "jak nie ja"... musicie mi wybaczyć;)
Wracając do chleba, ma on w sobie kilka składników, prostych, zwyczajnych, które idealnie się komponując tworzą bochenek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Ma moc, ja ją czułam!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Najczęściej piekę takie nie wymagające składnia, bo czas ucieka mi przez palce i mam go ciągle za mało. Są jednak takie dni, kiedy oprócz chleba - jako pokarmu, potrzebuje tej magii i wyciszenia i wtedy czas musi się znaleźć, żebym mogła się odprężyć, pomyśleć, zapomniec lub poprzypominać sobie chwile... dziś mam dziwny nastrój, jestem bardzo wyciszona, taka troszkę "jak nie ja"... musicie mi wybaczyć;)
Wracając do chleba, ma on w sobie kilka składników, prostych, zwyczajnych, które idealnie się komponując tworzą bochenek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Ma moc, ja ją czułam!
Składniki:
- 200g zakwasu żytniego (aktywnego)
- 1 szklanka letniej wody
- 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- wodę wlać do dużej miski, mąkę żytnią , pszenną i sól, miód, wymieszać
- następnie wlać zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszać
- ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody)
- następnie przykryć i odstawić na 10 minut, po upływie tego czasu ponownie wyrabiać przez kilka minut
- ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny
- po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić i uformować owalny bochenek, obsypać go mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny
- tuż przed włożenie do nagrzanego piekarnika naciąc bochenek ostrym nożem
- piec na rozgrzanym piekarniku do 220 st.C przez około 30-40 minut, aż chlebek zrobi się rumiany (wraz z chlebem do piekarnika należy wsunąć naczynie żaroodporne wypełnione 3/4 szklanki wody)
- wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce do zupełnego ostudzenia
Smacznego;)