Pszenno razowy chleb na zakwasie z maszyny
Przeprosiłam ostatnio maszynę do chleba, bo od kilku tygodni wykorzystywałam ją tylko do wyrabiania ciasta, a teraz w końcu mogła sobie zaszaleć i upiec to co wymieszała;)
Pachnący, mięsisty choć delikatny w smaku chleb na zakwasie z mąki chlebowej i pszennej razowej.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego:)
Pachnący, mięsisty choć delikatny w smaku chleb na zakwasie z mąki chlebowej i pszennej razowej.
Składniki:
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - chlebowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie:
- stosujemy stałą zasadę czyli najpierw mokre składniki, zaczynając od wody, zakwasu
- dodajemy sól, mąkę i na samym wierzchu drożdże
- nastawiamy program wyrabiania ciasta z wyrastaniem a następnie program pieczenia na 60 minut
Smacznego:)