Pszenno - kukurydziane muffiny z suszoną żurawiną
Ekspresowe, pożywne i smaczne. Choć za wypiekami z mąką kukurydzianą nie przepadam, babeczki z żurawiną zdecydowanie mi posmakowały.
Składniki (12 babeczek): 150g mąki, 100g mąki kukurydzianej, 150g cukru pudru, 120ml oleju rzepakowego, 150ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 jajko, 100g suszonej żurawiny
W misce łączymy cukier puder z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy, olej z jajkiem i śmietanką. Następnie do suchych składników wlewamy "mokre" i wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystko się połączy, do ciasta dodajemy żurawinę. Gotową masą wypełniamy wcześniej umieszczone w formie papilotki.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok 20 minut.