Przepyszny sernik pieczony z twarogu z wiaderka z mascarpone karmelowym
Witajcie jak wasze samopoczucia? Mam dziś dla was mój wymyślony sernik a wymyśliłam go tylko dlatego gdyż miałam serek MASCARPONE i nie chciałam aby mi spleśniał po za tym mąż bardzo uwielbia serniki jak i makowce dlatego z myślą o nim upiekłam ten właśnie sernik na który bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem. Może i wy zechcecie skorzystać co wy na to?
Składniki na sernik pieczony z twarogu z wiaderka z mascarpone karmelowym:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 500 g serka MASCARPONE,
- 1 szklanka cukru,
- 6 malutkich jajek lub 3 duże,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 40 g każdy,
- 1 łyżeczka dowolnego aromatu,
- 1 szczypta soli,
- 2-3 łyżki cukru pudru
Jak upieć sernik pieczony z twarogu z wiaderka z mascarpone karmelowym?
Na początek wyjąć z lodówki wszystkie produkty aby miały koniecznie temperaturę pokojową, następnie żółtka oddzielić od białek do żółtek wsypać cukier a do białek szczyptę soli. W trakcie ubijania białek dodać 2-3 łyżki cukru pudru i ubić je na lśniąco tak aby wyszła sztywna piana
Gdy już piana została ubita a żółtka z cukrem zmiksowane na pulchną masę wtedy do ubitych żółtek przełożyć cały twaróg z wiaderka oraz oba serki MASCARPONE czyli w sumie 500 g całość zmiksować na średnich obrotach miksera po czym wsypać dowolny smak budyniu i znowu zmiksować. Na koniec dodać wcześniej ubitą pianę z białek i już wymieszać łyżką nie używać miksera
Przygotowany sernik odstawić na 15 minut a w międzyczasie przygotować blaszkę 32/22 wykładając ją papierem do pieczenia, gdy blaszka jest już przygotowana a sernik odstał swój czas wtedy cały przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia wyrównując wierzch ciasta sernikowego. Następnie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 170 stopni do już rozgrzanego na drugą półkę od dołu na kratce od piekarnika wstawić blaszkę, na dno piekarnika postawić wodę w misce metalowej i piec cały sernik przez 95 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku
Gdy ciasto już ostygło wyjąć je z piekarnika po czym polać dowolną polewą czekoladową lub białą ja zrobiłam swoją na tak zwane "OKO" wyszła super, posypać wiórkami kokosowymi lub kto czym będzie miał ochotę i tak przygotowany sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyjąć je z blaszki po czym oddzielić papier do pieczenia od ciasta, powiem w sekrecie że wyszedł mi sernik petarda aż sąsiadka chwaliła że taki mocno kremowy i nie jest suchy
Gotowy sernik to dobre rozwiązanie do popołudniowej kawy a nawet na spotkanie z przyjaciółmi czy na różnego rodzaju imprezy, z czystym sumieniem mogę polecić wam ten przepis i choć pięknie rósł to chyba jak każdy sernik jednak podczas stygnięcia opadł lecz w niczym to nie przeszkadza bo przecież najważniejszy jest smak a nie wygląd prawda? Jeżeli się ze mną zgadzacie to korzystajcie z przepisu do woli. Tak więc zapraszam po więcej inspiracji na moim blogu i oczywiście obserwacji mojego profilu