Przepyszny kurczak cytrynowy
Piękne, letnie danie z kurczakiem. Zrobiłam i przepadłam...
Na pewno na stałe wejdzie już do mojego codziennego obiadowego repertuaru.
Poświećcie chwilę, żeby dobrze zabalansować sos, a będziecie zachwyceni efektem :)
Polecam bardzo bardzo!
Przepyszny kurczak CYTRYNOWY.
(inspiracja przepisem Katie Quinn Davies z książki „What Katie Ate”)
Porcja dla dwóch osób
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone, pokrojone w kostkę
3 łyżki masła, roztopionego
Sos cytrynowy:
1/3 szklanki sosu sojowego
3/4 szklanki soku z cytryn (z ok. 3 cytryn)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru trzcinowego skórka otarta z jednej cytryny
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku
Ryż:
200 g ryżu basmati, ugotowanego
1/2 pęczka pietruszki, bardzo drobno posiekanej
kilka gałązek świeżego lubczyku, bardzo drobno posiekanego
sól, do smaku
1 zielona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki, do posypania
świeża kolendra, opcjonalnie
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C,
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, balansujemy smak (dodając ewentualnie ciut więcej cukru / soli / soku z cytryny).
W misce mieszamy mąkę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. W mieszance obtaczamy kawałki kurczaka, następnie wykładamy mięso do płytkiego naczynia żaroodpornego. Smarujemy (ewentualnie po prostu polewamy) kurczaka roztopionym masłem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut.
Po tym czasie polewamy kurczaka sosem cytrynowo - sojowym, redukujemy temperaturę piekarnika do 150 st C, pieczemy kolejne 15 minut.
W międzyczasie mieszamy ugotowany ryż basmati z ziołami.
Kurczaka podajemy z ryżem, posypanego zieloną chilli i kolendrą.
Smacznego!
• • •
Delicious LEMON chicken.
(Inspiration from Katie Quinn Davies’s book "What Katie Ate")
Serves two.
3 tablespoons flour
1 tablespoon smoked paprika
sea salt and freshly ground black pepper
2 single chicken breasts, cleaned, cut into bite-sized pieces
3 tablespoons butter, melted
Lemon sauce:
1/3 cup soy sauce
3/4 cup lemon juice (from approx. 3 lemons)
1/4 cup olive oil
2 teaspoons of brown sugargrated zest of one lemon
3 cloves garlic, crushed
sea salt and freshly ground pepper, to taste
Rice:
200 g basmati rice, cooked
1/2 bunch parsley, finely choppedfew sprigs of fresh lovage, very finely chopped
salt, to taste
1 green chilli, sliced into thin slices, to garnish
fresh coriander
Preheat oven to 180 C degrees.
Mix together all sauce ingredients, adjust to taste (possibly adding a bit more sugar / salt / lemon juice).
In a bowl, mix the flour, smoked paprika, salt and pepper. Toss the chicken pieces in the seasoned flour, then place into a shallow casserole dish. Brush generously each piece of chicken with melted butter, put in the preheated oven for about 15 minutes.
After this time, pour the lemon - soy saouce over the top of the chicken, reduce the oven temperature to 150 degrees C and bake for another 15 minutes.
In the meantime, mix cooked basmati rice with herbs.
Serve imediately with rice, sprinkled with green chilies and coriander.
Enjoy!