Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty
BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY ma bogaty smak mięsa, suszonych grzybów leśnych i pachnących jagód jałowca. Subtelna nuta drzewnego dymu pochodzi z wędzonych śliwek, boczku i wędzonej kiełbasy.
Tradycyjny bigos jest tak pyszny jak to tylko możliwe. Jest to niezwykle wszechstronna potrawa i nie ma ścisłego przepisu na bigos, który ma tyle odmian, ilu jest kucharzy.
Duży, żeliwny garnek bigosu z duszonym mięsem, czerwonym winem, grzybami, suszonymi śliwkami, żurawiną i kiszoną kapustą - idealna rzecz do ogrzania serca i brzucha!
Bigos z kiszonej kapusty.
Bigos świąteczny
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bigos świąteczny. Kiedy opublikowałam mój bigos staropolski z winem, otrzymałam wiele próśb od czytelników o przepis na świąteczny bigos. Podawany z kawałkiem świeżego chleba, ten bigos staje się gwiazdą na weselach, spotkaniach rodzinnych, małych i dużych oraz podczas świąt!
Bigos gotujemy nieśpiesznie, wszystkie smaki łączą się ze sobą, stają się bogatsze i smaczniejsze z każdym odgrzaniem.
Bigos z kiszonej kapusty.
Jak zrobić bigos
Bigos na tyle odmian, ilu jest kucharzy. Niektóre składniki są jednak stałe. Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić ten domowy bigos:
- MIĘSO: użyłam różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny oraz wołowiny bez kości. Można użyć tylko jednego wybranego rodzaju, albo wzbogacić bigos dodając do niego np. cielęcinę, królika lub dziczyznę.
- KIEŁBASA: najlepsza pikantna, wędzona kiełbasa np. wiejska, jałowcowa.
- KISZONA KAPUSTA: użyłam domowej, kiszonej kapusty, która zawiera tylko sól. Jeśli kupisz kapustę, która zakwaszana była octem, możesz ją przepłukać wodą.
- KAPUSTA BIAŁA: zazwyczaj dodaję do bigosu około 1/2 niewielkiej główki białej kapusty. Uwielbiam to połączenia z kiszoną kapustą. Pozostałą słodką kapustę wykorzystuje np. do łazanek>>>
- GRZYBY: suszone grzyby leśne, starannie umyte i namoczone wcześniej w wodzie - dodaję je do bigosu razem z wodą, w której się moczyły - nadają one pięknego koloru i głębokiego, grzybowego smaku.
- WĘDZONE ŚLIWKI: suszone, wędzone śliwki dodają odrobiny słodyczy i równoważą mięsność bigosu. Można dodać trochę jabłek.
Przepis na świąteczny bigos
Oto składniki i przyprawy potrzebne na świąteczny bigos:
Do ugotowania rosołu:
- około 1kg różnych gatunków mięsa bez kości (wieprzowina, wołowina, dziczyzna)
- 2 opalone cebule
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- około 1,5 litra wody
- sól
następnie:
- 2,5kg kiszonej kapusty
- 1/2 główki kapusty słodkiej, poszatkowanej
- kilka ziarenek jałowca
- 1/3 łyżeczki kminku całego
- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych (wcześniej starannie umyć i namoczyć)
- 2 posiekane cebule
- 3 łyżki smalcu ze skwarkami
- 200g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki wędzonych, suszonych śliwek
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- niepełna szklanka słodkiego, czerwonego wina
Bigos - przepis i przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Umyte i pokrojone w większe kawałki mięso ułożyć w dużym garnku z grubym dnem, wlać wodę i powoli zagotować - zebrać tzw. "szumowiny". Następnie dodać pozostałe składniki rosołu i gotować całość na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, do wywaru dołożyć grzyby leśne, razem z wodą w której się moczyły.
- Ugotowane mięso oraz grzyby wyjąć z wywaru i odłożyć na bok, przykryć. Wywar przecedzić przez perlonowe sito, mocno odciskając warzywa. Mięso pokroić w kostkę, grzyby w paseczki.
Krok 2.
- Do gotującego się wywaru z mięsa i warzyw włożyć osączona i pokrojoną kapustę kiszoną, poszatkowaną, białą kapustę, ziarna jałowca i kminek - dusić całość przez około 1 godzinę.
- W tym czasie podsmażyć na smalcu ze skwarkami posiekaną cebulę - dodać do bigosu.
- Na tej samej patelni zrumienić boczek i podsmażyć kiełbasę - również dodać do bigosu.
- Następnie dodać ugotowane w wywarze i pokrojone w kostkę mięso oraz grzyby, śliwki wędzone, suszoną żurawinę i dusić wszystko razem przez następną godzinę (lub więcej, jeżeli czas pozwala).
Krok 3.
- Na koniec, do bigosu wlać czerwone wino, wymieszać, doprawić do smaku i poddusić jeszcze przez około 15-20 minut.
Mam nadzieję, że przepis na ŚWIĄTECZNY BIGOS spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!
Oto kilka innych przepisów na święta, które mogą Ci się spodobać:
- Śledzie po kaszubsku>>>
- Karp smażony>>>
- Bigos na golonce>>>
- Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji>>>
- Śledzie w śmietanie>>>
- Śledzie z curry i ogórkiem kiszonym>>>
- Kapuśniak wigilijny, postny>>>
- Świąteczny, domowy pasztet wieprzowy>>>
- Uszka z grzybami>>>
- Makowiec drożdżowy>>>
Miłego gotowania!
Bigos.
Bigos
Początki bigosu sięgają średniowiecza. Myśliwi przynosili do domu zwierzynę, dodawano ją do bigosu i gotowano przez wiele godzin. Kapusta kiszona była wówczas szeroko stosowana ze względu na wysoką zawartość witamin i fakt, że mogła przetrwać zimę. Wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Zamiast czerwonego wina, do bigosu można dodać koncentrat pomidorowy.
BIGOS występuje w różnych rodzajach : myśliwski, moskiewski, litewski, wielkopolski, wegetariański czy staropolski. Jesienią można go przygotować wyłącznie z kiszonej kapusty, natomiast zimą konieczna jest domieszka białej kapusty.
Więcej wypróbowanych przepisów na święta na https://www.przepisy.pl/