Przekładane ciasteczka makowe

Zdjęcie - Przekładane ciasteczka makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Przekładane ciasteczka makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g mąki
  • 180 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g smalcu
  • 250 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki maku do obtaczania
  • 200-300 g marmolady do przełożenia
Przygotowanie Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i solą. Dodać pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz i wszystko razem posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.


Podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek (tak jak na "kopytka"), odcinać małe kawałeczki ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego (należy starać się nie podsypywać ciasta mąką, żeby potem mak dobrze się przykleił). Każdą kulkę obtoczyć w maku i układać na natłuszczonej blasze.


Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez termoobiegu (aż ciasteczka zaczną lekko się rumienić).


W międzyczasie przygotować drugą blachę ciastek, a potem trzecią i czwartą. Z termoobiegiem można piec dwie blachy jednocześnie.


Upieczone ciasteczka składać po dwa, przekładając je marmoladą.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Muffiny piernikowe

Muffiny piernikowe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Żytnie pierniczki migdałowe

Żytnie pierniczki migdałowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Muffiny piernikowe
2

Muffiny piernikowe

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kruidnoten – szybkie pierniczki holenderskie

Kruidnoten – szybkie pierniczk…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Makowe babeczki
2

Makowe babeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka