Proziaki - wakacje u babci

Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proziaki - wakacje u babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 700 ml zsiadłego mleka
  • 2 wiejskie jajka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku)
  • olej rzepakowy Kujawski
Przygotowanie

Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż ciasto na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki (zależy to od wielkości jajek). 


Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut. 


Ciasto rolujemy w kształt wałka i dzielimy na równe części. Z każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. 


Patelnię przed pierwszym pieczeniem natłuszczamy i ciasto pieczemy z obu stron przez ok. 2 minuty.


Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z mielonym siemieniem lnianym

Bułki z mielonym siemieniem ln…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Drożdżowa chałka
1

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chaczapuri przepis z kozim i owczym serem

Chaczapuri przepis z kozim i o…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bułki z przedziałkiem
1

Bułki z przedziałkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Żytni chleb marchewkowy

Żytni chleb marchewkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak Jalfrezi
1

Kurczak Jalfrezi

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena