Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Podawanie szparagów z wody z dodatkiem sosu holenderskiego to klasyka kuchni. Wokół tego sosu narosło jednak wiele mitów, szczególnie o skomplikowanym procesie jego przygotowywania. Klasyczny sos holenderski ucierany jest na parze, ja pokażę Wam prostszą wersję, którą w domu robię od lat i naprawdę nigdy się na niej nie zawiodłam.

Zdjęcie - Prosty sos holenderski (np. do szparagów) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczywiście sos holenderski podać możecie nie tylko do szparagów, świetnie smakuje z jajkiem (np. jako “jajka po benedyktyńsku”- grzanka, chrupiąca szynka, jajko w koszulce i nasz sos- pycha!).

Zdjęcie - Prosty sos holenderski (np. do szparagów) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ podstawą tego sosu są jajka i masło, najbardziej lubię podawać go lekko ciepły lub w temp. pokojowej- wtedy ma gęstą, kremową, ciągle jednak jeszcze płynną konsystencję. Wyciągnięty prosto z lodówki będzie znacznie bardziej gęsty- masło stężeje i zmieni jego konsystencję. najlepiej więc przygotować go “na świeżo”.

Zdjęcie - Prosty sos holenderski (np. do szparagów) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji zapraszam pod TEN LINK po więcej przepisów ze szparagami w roli głównej, w końcu na tych po prostu gotowanych świat się nie kończy! :)

Zdjęcie - Prosty sos holenderski (np. do szparagów) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ważne! Do przygotowania sosu holenderskiego używam w tym przepisie blendera (tzw. żyrafy) czyli długiego, z ostrzem w kształcie litery “s”. Konieczny jest też wysoki pojemnik o małej średnicy (wielkości mniej więcej blendera)- często sprzedawane są w komplecie, może też być niezbyt duży słoik- chodzi o to, by ostrza blendera od początku były zanurzone w żółtku.

Składniki:
  • żółtko - 4 szt
  • masło - 3/4 szklanki, roztopione
  • musztarda Dijona - ok. 1/2 łyżeczki, do smaku
  • sok z cytryny - ok. 2 łyżki, do smaku
  • sól - do smaku
Przygotowanie:

Przygotuj jajka- mają mieć temp. pokojową oraz blender tzw. “żyrafę”.

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka wlej do wysokiego pojemnika (zobacz uwagi pod koniec tekstu obok)

W garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Zrób to na moment przed przygotowywaniem sou- musi być gorące.

Do pojemnika blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj bardzo ciepłe masło ciągle miksując sos góra-dół.. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku. Podawaj najlepiej od razu.

Kategorie przepisów